Dramatisk start på feltkampanje

(20.04.09) Først blåste lokaliseringsutstyret til forskningsleiren bort i en storm. Da forskerne fant igjen leiren 29 kilometer lenger syd, hadde det dannet det seg kilometerbrede sprekker rundt leiren.
Av: Erlend Hermansen og Thomas Lavergne
Illustrasjon: Thomas Lavergne

Forskerne ble nødt til å evakuere og flytte leiren umiddelbart. Isflaket der de hadde satt opp leiren drev da med en fart på 0,5 kilometer i timen, og de befant seg da 45 kilometer fra området der isen brekker opp i små flak. Leiren er nå flyttet til en tryggere plass.

Følg den spennede bloggen (dansk)

Forskerne, som hovedsaklig er fra en rekke danske og grønlandske institusjoner, skal bemanne forskningsleiren på sjøisen nord for Grønland i perioden 14. april til 6. mai 2009.

Kampanjen ”GreenArc Icecamp”  er en del av det Internasjonale Polaråret (IPY), og leiren vil være utgangspunkt for en rekke observasjonskampanjer for bedre forståelsen av observerte endringer i det arktiske miljøet, med fokus på havfysikk, biologi og isegenskaper og isdynamikk. 

Nye metoder fra iAOOS Norge

Isdynamikk har også vært en del av forskningen ved iAOOS-Norge. Siden starten av prosjektet, har Thomas Lavergne fra Meteorologisk Institutt utviklet metoder for å måle havisens bevegelse ved hjelp av satellittbilder. Takket være denne IPY-finansierte FoU-innsatsen, kan isdynamikk nå måles hver dag som en del av EUMETSAT Ocean and Sea Ice SAF, og på den måten serve både forskninngen og værvarslingen med data og modeller.

 

Icecamp and icedrift April 20 2009.

Figuren viser et eksempel på en isdrift beregnet mandag 20. april, og viser den raske isdriften i Fram-stredet og nord for Grønland, nær der GreenArc Icecamp (rød prikk) først ble etablert. Leiren er nå flyttet. 

Om GreenArc Icecamp prosjektet

Et av hovedformålene med GreenArc Icecamp er å etablere et godt logistikkgrunnlag for en rekke relaterte forskningsaktiviteter, og på den måten best mulig samkjøre og gjennomføre aktivitetene. Datainnsamlingen spenner fra sedimenter på havbunnen, til hav og havis, og videre til de lavere lag av atmosfæren. Det overordnede målet med prosjektet er å etablere et godt datagrunnlag for å vurdere de regionale effektene av klimavariasjoner, klargjøre regionens rolle i Polhavet, og se på koblinger med det globale klimasystemet. 

Les mer om prosjektet