Innspurt for årets issmelting

Issmeltingen i Arktis er i innspurtsfasen.
(12.08.09) Slik kan du følge «begivenheten» i Arktis på nært hold.
Av: Astrid Rommetveit, NRK/yr.no
Bilde: Laura de Steur

I april startet isen i Arktis sin årlige sommersmelting. I løpet av de neste fire ukene får vi vite resultatet av årets «smeltekappløp» i nord.

Klimainteresserte fra hele verden kommer til å følge innspurten med argusøyne. Is- og snøforsker Sebastian Gerland ved Norsk Polarinstitutt er en av disse.

– Fra begynnelsen av juli til midten av august er smeltingen sterkest. Så flater kurven ut og når sitt minimum i midten av september, forteller han. 

Har nærmet seg 2007-kurven

I 2007 slo forskerne alarm. Da var isutbredelsen i september den minste noensinne. Året etter dekket isen et større område, men fremdeles lå utbredelsen langt under det som er normalt for isen i Arktis i september.

Hvor mye is som smelter i år er ennå usikkert.

– Vi har vært nærmt 2007-rekorden en stund, men i det siste har smeltingen gått litt vekk fra det igjen, forklarer Gerland.


Dette er kjekt å vite

Hvis du skal forstå issmelting og klimaendringer i Arktis, er det særlig to egenskaper ved isen du bør kjenne til: Utbredelse og istykkelse.

Dersom store områder er dekket av hvit is, det vil si at utbredelsen er stor, blir varmen fra sola reflektert.

Om deler av isen forsvinner blir havoverflaten mørk og tar opp i seg mer varme fra sola. Mange forskere frykter nettopp dette.

– Da øker oppvarmingen og hastigheten av issmeltingen. Vi kaller det en tilbakekoblingsmekanisme, forklarer Gerland.

Nye målinger fra NASA viser at isen har blitt tynn flere steder. Det vil si at den ikke tåler særlig mye smelting før utbredelsen av isen minker og oppvarmingen skyter fart.

Her kan du følge med

De neste ukene blir det garantert en del oppmerksomhet rundt isdekket i Arktis. Om du vil følge smeltingen med egne øyne kan Sebastian Gerland anbefale disse to kildene:

NSIDC (National Snow and Ice Data Center): En av de mest anerkjente nettstedene som følger isutbredelsen i Arktis. Senteret tilhører Universitetet i Boulder i Colorado.

Her kan du blant annet finne følgende data:


ARCUS (Arctic Research Consortium of the United States): På deres Sea Ice Outlook kan du se hvordan ulike forskere mener isutbredelsen vil bli i september.

Her kan du også finne målinger av istykkelse (pdf-dokument).