Lørdag 23. februar skulle iAOOS-forskerne Frode Høydalsvik og Kieth Van Thiel sjøsette en «Seaglider» fra kystvaktskipet KV Eigum, 134 nautiske mil utenfor Trøndelag. Tross sterk vind klarte de å få instrumentet i vannet, men kort tid etter oppdaget de at noe var galt. Glideren oppførte seg ikke som den skulle og måtte reddes. Rundt dem blåste det opp til storm.
- Vi hadde ligget og ventet på bedre vær i Trondheimsleia siden torsdag, og da vi fredag så at vinden skulle løye på lørdag, dro vi utover, forteller Høydalsvik.
Natt til lørdag blåste det opp til storm. KV Eigum lå da mer enn ti timers reise fra kysten.
- Det var umulig å få gjort noe, vi måtte bare holde oss fast. KV Eigum er en ombygget hvalfangstskute og tåler høy sjø, men kaster voldsomt på seg. Kopper og kar knuste og en del av takpanelet på broen ramlet ned, forklarer han.
Lørdag morgen lå det ikke an til forbedring og toktet var i ferd med å bli avblåst. På vei tilbake til fast grunn løyet vinden allikevel akkurat nok til at det var forsvarlig å sjøsette instrumentet. Men etter å ha kommet i vannet svarte ikke glideren på anrop. Hele poenget med glideren er at den skal samle og sende data om blant annet saltinnhold og havtemperatur tilbake til forskerne på fastlandet.
- I slike situasjoner kan vi også kalle den opp ved help av en sonar. Vi fikk lokalisert den og seilte etter. Glideren er veldig skjør for slag og det er umulig å hale den rett om bord i kystvaktskipet. Derfor måtte vi sette ut i en Sjøbjørn, en liten sjøsterk båt.
Om bord i den lille Sjøbjørnen var nestkommanderende på KV Eigum Cato Nilsen, matroslærling Ugur, menig Hasselø, ingeniør Kieth Van Thiel og Frode Høydalsvik. De hadde dårlig tid og det blåste opp igjen.
I tre til fem meter høye bølger klarte de å hale glideren trygt om bord.
- Det var takket være kystvaktens profesjonalitet at vi greide det, forteller Høydalsvik. Det er tydelig at mannskapet er vant til å tenke og handle raskt under press. Foruten de forannevnte, deltok flere fra besetningen under både gliderutsettingen og redningsaksjonen. Skipssjef Ronny Vågsholm deltok både i planleggingen og den praktiske gjennomføringen. Vi er svært takknemlig overfor alle på KV Eigum, forteller Høydalsvik
Forskerne skal gjøre et nytt forsøk på å sette ut glideren i løpet av våren.
En «Seaglider» er en torpdoformet robot som beveger seg rundt i havdypet der den blant annet måler temperatur og saltinnhold. I stedet for å bevege seg ved hjelp av en propell, pumper Seaglider opp en ballong som endrer oppdriften. Energimessig er denne måten å bevege seg på fordelaktig. Selv om Segliderens fart er liten, omtrent en halv knop, kan den være ute i havet i månedsvis og avlegge store avstander.
Senere ble glideren sjøsatt og fungerer nå som planlagt.