Virvler forsinker Golfstrømmen

De røde pilene illustrerer Golfstrømmens innstrømming i Polhavet.
(18.09.09) Mange virvler langs Golfstrømmen gjør at vannet får en oppholdstid på flere år i det Nordiske hav før det går inn i Polhavet.
Av: Erlend Hermansen
Foto: Erlend Hermansen

Dette er et av forskningsresultatene fra iAOOS som nylig ble lagt frem på en workshop om Golfstrømmen, eller den norske Atlanterhavsstrømmen som den heter på fagspråket.

-Det at vi nå bedre forstår hvordan virvlene påvirker Atlanterhavsstrømmen hjelper oss videre med å forstå interaksjonen mellom Atlanterhavsstrømmen og det globale kretsløpet av strømmer, sier Vigdis Tverberg som ledet workshopen.

Forskerne har tidligere hatt problemer med å forklare hvorfor det atlantiske vannet er så lenge i nordiske hav før det går inn i Polhavet. Man har kunnet observere og følge avvik i temperatur og saltholdighet langs strømmen, men har ikke forstått hvordan disse avvikene forflytter seg eller påvirker strømmen. De nye resultatene viser at virvelaktiviteten er en viktig forklaringsfaktor, og aktiviteten er større enn tidligere antatt.

Ny teknologi

Det er takket være ny teknologi, som satellittmålinger og driftere, at forskerne nå bedre forstår virvelaktiviteten i den norske Atlanterhavsstrømmen.

Det Internasjonale polaråret gav forskerne muligheten til å ta i bruk ny og banebrytende teknologi for å studere polområdene og bedre forstå klimaprosessene tilknyttet disse områdene.

- Uten disse instrumentene hadde vi ikke fått samlet de dataene som danner grunnlaget for mange av de nye funnene vi gjør nå, sier Tverberg.

Flere funn i vente

Enorme mengder innsamlede data analyseres nå av forskerne, og resultatene begynner å komme. I årene fremover vil stadig nye funn bli presentert i fagmiljøene og for allmennheten.

- Vi er svært fornøyd med at vi klarte å samle så mange forskere til denne workshopen, og vi har hatt et godt faglig utbytte på tvers av forskjellige institutter. Vi håper at deltakerne sitter med mye nytt de kan ta med seg videre i det vitenskaplige arbeidet, sier Tverberg.

Totalt deltok 20 antall forskere fra inn- og utland på workshopen, som ble avholdt i Tromsø i slutten av august.

Hovedkonklusjoner

Agenda og oversikt over presentasjoner

Presentasjoner:

Vigdis Tverberg

Bogi Hansen

Waldemar Walczowski

Sigurd Teigen

Sönke Maus

Yoshie Kasajima

Kristin Richter

Maria Andersson

Øystein Skagseth

Qin Zhou

Roshin P. Raj

Agnieszka Beszczynska-Möller

Frode Høydalsvik

Henrik Søiland

Inga Kolzalka (1)

Inga Kolzalka (2)

Jofrid Skarðhamar

Kjell Arild Orvik

Laura de Steur