Bamsefar på besøk - ny stasjon lengre sør
Siden forrige oppdatering har vi drevet med strømmen sørover i omtrent 60 nautiske mil, og truffet flere bekjentskaper med det ”lokale” dyrelivet her oppe i isødet. Isbjørnen er selvfølgelig den mektigste å se, og vi har hatt gleden av å møte flere av den sorten de siste dagene. Den første bjørneobservasjonen var en binne med to årsgamle unger, og mamma bjørn holdt seg på god avstand til det store, skumle kystvaktfartøyet som kneiste i horisonten. Så langt unna at det ble håpløst å ta bilder på grunn av avstanden, noe mange var leie seg for.
Neste bjørneobservasjon var derimot i nærmeste laget, det var en ungbjørn (bildet) som lusket seg inntil oss nattestid for å finne ut hva dette var for noe. Et telt som sto på isen til bruk av forskerne til ly for vær og vind ble dermed offer for sultne (nysgjerrige?) bjørnekjever. Heldigvis var det ingen mennesker på isen kl 0145 på natten, og etter litt snusing på landgangen fant han ut at vi var et i overkant stort bytte, selv for en ungbjørn med masser av selvtillit.
Bamse på nattlig besøk
Ellers er det flere observasjoner av isbjørnens favoritt-måltid, selen. Vi hadde også besøk av en annen mektig krabat, hvalrossen ”Walter” (døpt av forskerteamet) som mest sannsynlig var på transitt til Svalbard-området på frierferd. Hvalrossene lever nemlig av ting den finner på havbunnen, skjell/muslinger og lignende, og siden det var 2000 meter dypt der vi møttes, fastslo vi at han nok ikke hadde livsgrunnlag akkurat der. Det er likevel imponerende hvilke distanser disse dyrene beveger seg over.
Forskerne har fått hentet flere verdifulle data opp fra havdypet i stasjon 1, men fredag kveld var det derimot dags for å flytte seg til neste stasjon, og vi gikk sørøstover ut av isen. Det var fine forhold, og med litt sikk-sakk kjøring kom vi oss helt ut av isen nesten uten å bryte is. Dette fordi det var åpne ”fjorder” i form av råker som ledet oss hele veien ut i åpent farvann.
Ferden gikk sørvestover til neste stasjon, og vi har nå fortøyd til et isflak omtrent i 77° 40’ nord og 6° vest. Vi satser på å være her i området i 6-7 dager, såfremt isflaket holder, og vi ikke drifter ut i for åpent farvann. Vi driver nemlig ganske raskt her i forhold til forrige stasjon, ferden går sørover med ca 1 knop.
Fotballkamp på isen i 24 minusgrader.
Vi har også fått tid til en aldri så liten fotballkamp på isen i det flotte vinterværet, og selv om ferdighetsnivået ikke sto helt i forhold til innsatsen, var det et morsomt avbrekk i arbeidsdagen for besetningen.
Skipslegen vår, Lt. Øystein ”Doc” Skåden, har hatt litt å henge fingrene i den siste uken. Et uhell med en lasteluke gjorde det nødvendig med nål og tråd, og et stk forskerleppe ble sydd pent sammen igjen. Vi kan trygt skrive under på at det er en stor lettelse å ha med en lege på et tokt som dette, langt fra allfarvei og nærmeste sykehus. ”Doc”, som han kalles til daglig om bord, er på sitt siste tokt før han er ferdig med førstegangstjenesten, og vi ønsker han lykke til videre med kirurgutdannelsen.
Vi hadde et uhell med noe av utstyret brukt til prøvetaking av vann fra dypet, og en wire som slet gjorde at vi dessverre mistet dyrebart utstyr til bunns på ca 1500 meter. Heldigvis hadde forskerne utstyr i reserve, så vi får fremdeles samlet inn de prøvene som er ønsket. Eneste minuset er at ca. én kilometer wire fulgte med til bunns, så vi kan derfor ikke ta prøver på like dypt vann som før.
Ellers så bruker vi helikopteret hver eneste dag det er forhold til det. Vi har dessverre hatt noe dårligere flyforhold de siste dagene, når det er kaldt og samtidig høy luftfuktighet, blir det lett ising på rotorbladene. Dette kan skape farlige situasjoner. Vi er derfor varsomme med å bruke ”fuglen” vår om det er i nærheten av utrygge forhold. Helikopteret i sitt rette element.
Det er mange flotte motiver å bruke fotoapparatene på her oppe. Dette mektige landskapet er vanvittig vakkert, og både besetning og gjester er skjønt enige om at vi er heldige som får oppleve Arktis på nært hold. Dette er helt klart noe dere bør være misunnelige på der hjemme!
Dagens vær: -14,2˚ C, frisk bris, lettskyet og litt snø i lufta.
På vegne av besetningen,
Henry Djupvik
Orlogskaptein
Skipssjef